مدتی است که در دنیای سریالهای جهان، برخی کارگردانان به ساخت مینی سریال یا سریالهای کوتاه رو آوردهاند.
سریالهایی که در تعداد معدودی قسمت تولید میشوند و کارگردانان آنها اعلام میکنند قسمت و یا فصل دیگری وجود نخواهد داشت.
مینی سریال چرنوبیل، از جدیدترین ساختههای سرویس پخش آنلاین فیلم و سریال HBO است، این سریال به روایت یکی از هولناکترین حادثههای تاریخ میپردازد.
از فاجعهی چرنوبیل چه میدانید؟
در ۲۶ آوریل سال ۱۹۸۶ و در رآکتور هستهای شماره نیروگاه چرنوبیل کشور اوکراین، یک حادثهی هستهای رخ داد. این حادثه به نحوی بود که در ردهی حادثهای اتمی فوکوشیما و در گروه حادثهی عظیم دسته بندی شده است.
بر اساس مقیاسگر رویدادهای بینالمللی هستهای و رادیولوژیک، این فاجعه در گروه ۷ قرار دارد که این گروه نشاندهندهی حادثهی عظیم و به معنای «انتشار عمدهی مواد رادیواکتیو با اثرات گستردهی بهداشتی و زیست محیطی که نیازمند اقدامات برنامهریزی شدهی فوری و طولانیمدت در جهت مقابله است.» است.
در این حادثه، در اثر آزاد شدن مقدار زیادی انرژی و بخار شدن آب خنککننده، مخزن تحت فشار رآکتور در اثر یک انفجار بخاری به طور کامل نابود شد.
حال شبکهی HBO با همکاری شبکهی بریتانیایی «اسکای» این حادثه و بخش داستانی آن را به تصویر کشیده است. در این سریال برای به تصویر کشیدن ماجرا از رویکرد شوروی استفاده کرده است که این موضوع نشاندهندهی ناکارآمد بودن رویکردهای شوروی است.
طبیعتا در این سریال برای ایجاد جذابیت با اندکی تحریف وقایع و خلق قهرمان نیز مواجه خواهیم بود و قطعا سریال به طور کامل و دقیق واقعیت را به تصویر نخواهد کشید.
«جان رنک»، کارگردان سریال و «کریک مازین»، نویسنده و تهیهکنندهی این سریال با انتخاب یک رویداد بیسابقه در تاریخ بشر، سریالی در ژانر فاجعه ساختهاند.
اگر هنوز این سریال را تماشا نکردهاید بهتر است به خواندن ادامهی بررسی نپردازید، چرا که ممکن است داستان فیلم برایتان لو برود.
سریال پس از یک مقدمهی کوتاه به لحظات پس از انفجار میپردازد، انفجاری که باعث نابودی جدیدترین رآکتور (از چهار رآکتور) نیروگاه اتمی چرنوبیل شده بود. این لحظات سریال گیجکننده است، نه تنها ما، بلکه اپراتورهای نیروگاه هم در آن لحظه نمیدانند چه اتفاقی رخ داده است (علت این بیخبری اپراتورها آن است که آزمایش به مدت ۱۰ ساعت به تعویق افتاده و اپراتورهای آموزشدیده برای آزمایش در محل حضور نداشتند.).
در این لحظات اپراتورهایی را مشاهده میکنیم که مستاصل و درمانده در میان تشعشعات در حال انجام وظایف بیثمرشان هستند و انجام فعالیت در این وضعیت به جذب تشعشات و آسیبهای بدنی و حتی مرگ آنها منجر میشود.
پس از نمایش این تصاویر، سریال روند کلی خودش را پیش میگیرد و در این مسیر به ماجراهای آشنای داستان فاجعهی چرنوبیل میپردازد. تشکیل کمسیون دولتی، تخلیهی شهر «پریپیات»، مرگهای دردناک در بخش تشعشعات بیمارستان مسکو و به خدمت فراخوانده شدن سربازان و کارگران از سراسر شوروی برای انجام پروژههای مرگبار همچون عملیات باز کردن شیر تخلیه مخازن آب، مسیر کلی مینی سریال چرنوبیل خواهد بود.
روش پایان سریال بسیار هوشمندانه است. در پایان سریال از شهادتهای داده شده در محاکمه نمایشی مسئولین نیروگاه در راستای فلشبک زدن به گذشته استفاده میشود و داستان به سمت وقایع شروع ماجرا و آزمایش ایمنی نامتعارفی که منجر به انفجار شد کشانده میشود.
میتوان گفت قهرمان اصلی فیلم، دانشمند اتمی «والری لگاسوف» با بازی «جرد هریس» است که لحظهی ابتدایی فیلم با خودکشی او شروع میشود، او پس از تجربیاتی که در چرنوبیل داشت، دست به خودکشی میزند.
والری از اصلیترین افراد درگیر با وقایع پس از فاجعه و مدیرت آن بود و با اینکه عضوی از حزب کمونیست نیز محسوب میشد، به وضوح با نظر رسمی حزب مبنی بر انفجار به علت خطای اپراتو مخالف بود و انفجار را ناشی از خطای طراحی رآکتور میدانست.
در مینی سریال چرنوبیل، والری در جایگاه شاهد دادگاه قرار میگیرد و او را در شرایطی نشان میدهد که از تلاشهای شوروی برای ارزانتر تمام کردن پروژه دچار انزجار است و در نتیجهی این شهادت توسط KGB به اتاق پشتی برده میشود.
در ساختهی شبکهی HBO، یک دانشمند بلاروسی با بازی «امیلی واتسون» به چشم میخورد که پس از مشکوک شدن به وضعیت با محاسبهی میزان تشعشات شهر «مینسک»، به طرز نامعقولی بر ماجرا تسلط پیدا میکند و همه جا هست! بنظر میرسد وجود این دانشمند برای پررنگ کردن نقش زنان در جامعه باشد.
حال روسیه قصد دارد با ساخت یک فیلم یا سریال، جواب چرنوبیل را بدهد و از نقش سازمان CIA در ماجرای چرنوبیل پرده بردارد، این امر دنیای فیلم و سریال را به سمت جدیدی خواهد برد.
اگر قصد دارید این مینی سریال را به دوستانتان معرفی کنید، حتما به آنها تاکید کنید که سریال پر است از اتفاقات و حادثههای دردناک و دلخراش، تا خود را برای دیدن چنین صحنههایی آماده کنند.
ارسال پاسخ