در پست های قبلی راجب بهترین هارد های اس اس دی موجود در امازون صحبت کردیم درادامه این پست با ما همراه باشید با تاریخچه برند ای ام دی آشنا شوید.
سالهاست که کمپانی ای ام دی و کمپانی اینتل که از قدیمی ترین برند ها در زمینه تولید پردازنده هستند، با یکدیگر در رقابتند.
ای ام دی (AMD) که مخفف ادونس مایکرو دیوایسز (Advance Micro Devies) است یک شرکت آمریکایی در صنعت تولید پردازنده است. که در سال 1969 توسط جری ساندرز تاسیس شد.
دفتر اصلی این شرکت در سانتا کلارا واقع شده و تمرکز اصلی کمپانی ای ام دی روی تولید پردازنده های کامپیوتری با مصارف تجاری و خانگی است.
محصولات اصلی ای ام دی عبارتند از ریزپردازنده ها، چیپست، مادربورد، پردازنده های امبدد و پردازندههای گرافیکی که برای طیف وسیعی از مصرف کنندگان از سرورها و کامپیوترهای پیشرفته تا کاربران عادی تولید می شوند.
AMD دومین تولید کننده و توزیع کنندهی پردازنده های با ظاهر x86 در جهان است و تنها شرکتی است که به عنوان رقیب جدی اینتل در این بازار شناخته شده است. این شرکت در بازار پردازنده های گرافیکی نیز سهم بزرگی دارد و پس از خرید شرکت ATI در سال ۲۰۰۶، به همراه رقیب جدیاش یعنی انویدیا، بازار پردازنده های گرافیکی را تحت سلطه دارد.
تاریخچه برند AMD
شرکت ای ام دی در سال 1969 در کالیفرنیا با هدف تولید انواع نیمه رساناها و مدارهای منطقی توسط جری ساندرز و همکارانش با سرمایه اولیه 100 هزار دلار تاسیس شد. ساندرز و 7 همکارش ابتدا در شرکت فیرچایلد سمیکانداکتر مشغول به کار بودند اما به دلیل نارضایتی از شرکت تصمیم به ترک آن گرفتند. رابرت نویس و گوردون مور نیز در شرکت فیرچایلد فعالیت داشتند اما آن ها نیز از این شرکت بیرون آمده و شرکت اینتل را بنا کردند. سال 1982 برای ای ام دی یک نقطه عطف بود چرا که در این سال این شرکت توانست به عنوان دومین سازنده میکروپروسسور با شرکت آی بی ام قرار داد منعقد کند و در سال 1984 به عنوان یکی از 100 شرکت برتر در آمریکا شناخته شد و در حال حاضر AMD به عنوان دومین سازنده بزرگ تراشه در دنیا شناخته می شود.
اولین تولیدات شرکت ای ام دی
اولین محصول شرکت AMD در همان ابتدای تاسیس یعنی در سال 1969 منتشر شد. یک شیفت رجیستر با ظرفیت 4 بیت بود. اولین تولید اختصاصی برند AMD محصول Am2501 بود. Am2505 نیز یک ضرب کننده دودویی بود که در سال 1971 عرضه شد. این ضرب کننده در زمان خود سریع ترین ضرب کننده موجود در بازار بود. شرکت ای ام دی در همان سال نیز به تولید حافظه های رم پرداخت. اولین رم تولیدی ای ام دی Am3101 بود که یک حافظه رم 64 بیتی 2 قطبی است.
اولین سی پی یو های AMD

در سال 1966 برند AMD اولین پردازنده X86 خود را معرفی کرد. این پردازنده با نام K5 عرضه شد و اولین پردازنده ای بود که کلیهی مراحل تولید آن از طراحی تا ساخت توسط AMD انجام شده بود. این سری پردازنده ها به منظور رقابت جدی با پردازنده های پنتیوم اینتل عرضه شد. نسل بعدی سری K توسط تیم Nexgen طراحی شد. این شرکت قبل از همکاری با شرکت AMD پیشرفت های زیادی در معماری X86 داشت. در سال 1997 پردازنده K6 معرفی شد که جدی ترین رقیب برای پردازنده پنتیوم 2 به شمار می رفت. پردازنده K7 نیز در سال 1999 معرفی شد.
سی پی یو های 64 بیتی ای ام دی
برند AMD با معرفی پردازنده K8 یک شوک جدی به بازار پردازنده های مرکزی وارد کرد. این پردازنده 64 بیتی قابلیت پشتیبانی از حافظه اصلی تا 1 ترابایت را داشت. همچنین محدودیت استفاده از حداکثر 4 گیگابایت رم نیز برداشته شد. این پردازنده تا 8 گیگابایت رم را پشتیبانی میکرد. شرکت AMD با معرفی این سی پی یو 64 بیتی بار دیگر سهم بالایی از بازار پردازنده ها را از اینتل گرفت و به خود اختصاص داد. پیشرفت بزرگ بعدی AMD در پردازنده های 64 بیتی ساخت ترانزیستورهای 90 نانومتری بود. برند AMD با استفاده از این ترانزیستورها نسل های بعدی K8 را که قدرت بسیار بالاتری نسبت به نسل اولیه K8 داشتند از سال 2004 تا 2007 معرفی کرد.
AMD و تولید کارت های گرافیک
شرکت AMD با خرید شرکت ATI که یک تولید کننده پردازنده گرافیکی بود، در سال 2006 به عرصه کارت های گرافیک و تولید پردازنده های گرافیکی وارد شد. AMD این شرکت را به مبلغ 5.4 میلیارد دلار خریداری کرد. اما به مرور زمان برند ATI از محصولات گرافیکی AMD حذف گردید. بعد از خرید ATI فرآیند Fusion در شرکت AMD آغاز شد. این فرآیند بر روی یکی کردن پردازنده های CPU و GPU برای حذف برخی قسمت های مادربورد به منظور افزایش سرعت پردازش سیستم تمرکز داشت. در این فرآیند محاسباتی که توسط پردازنده گرافیکی بهتر انجام میشد، بر عهده این پردازنده قرار میگرفت.
شرکت ای ام دی با تولید پردازنده های گرافیکی یک رقیب جدی برای Nvidia محسوب می شود. کلیه کارت گرافیک های موجود در بازار دارای یکی از پردازنده های گرافیکی AMD و یا Nvidia می باشند. شرکت های تولید کارت گرافیک، از پردازنده های این شرکت ها استفاده کرده و به تولید یک کارت گرافیک کامل می پردازند.
آخرین دست آوردهای شرکتAMD
آخرین پردازنده های مرکزی یا همان CPU که توسط برند AMD تولید شده است با عنوان اپیک و رایزن روانه بازار می شوند. این پردازنده ها از سال 2017 معرفی شده و از معماری ZEN در آنها استفاده میشود. AMD همچنین اعلام کرده است که پردازنده های مخصوص سرور را بر پایه ی معماری Zen به بازار عرضه خواهد کرد. این محصولات ابتدا با کد Naples معرفی شدند اما اولین پردازنده با نام Epyc 7000 به بازار عرضه شد. پردازنده های اخیر شرکت ای ام دی از نظر تعداد هسته پردازنده های اینتل را شکست داده و عملکرد بهتری را دارند. پردازنده های سری رایزن بار دیگر AMD را به بازار پردازنده ها برگرداند.
آخرین محصولات سری رایزن پردازنده های سری 9 رایزن می باشند. این پردازنده ها تا 16 هسته و 72 مگابایت کش (Cache) دارند و از قدرتمندترین پردازنده های موجود در بازار به حساب می آیند. همچنین این نسل رایزن رقابت شدیدی با نسل Core i9 پردازنده های اینتل را دارد.
از آخرین محصولات گرافیکی برند AMD می توان به سری پردازنده های گرافیکی Radeon RX 5700 اشاره کرد. این پردازنده های گرافیکی نیز در بسیاری از کارت گرافیک ها به کار رفته اند. در پردازش های گرافیکی سی پی یو های AMD نسبت به سی پی یو های اینتل عملکرد بهتری دارند. از دیگر مزیت های محصولات AMD نسبت به رقیبان خود، قیمت ارزانتر محصولات این برند است.
سی پی یو ای ام دی رایزن 3000 سری 3

شرکت AMD بعد از سلطه یافتن بر بازار پردازنده های حرفه ای رده بالا و میان رده تصمیم دارد تا با عرضه پردازنده های اقتصادی مبتنی بر ساختار Zen2 توحه مشتریان اقتصادی را نیز به محصولات خود جذب کند در جدول زیر به بررسی سی پی یو های ای ام دی رایزن 3000 سری 3 که از سری های اقتصادی پردازنده های ای ام دی هست پرداخته ایم.

ارسال پاسخ